Słoik masła orzechowego

Diamenty z masła orzechowego

2 lipca 2007, 09:15

Naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu odkryli nowy sposób uzyskiwania sztucznych diamentów z... masła orzechowego. Smarowidło to zawiera dużo węgla i poddane działaniu bardzo wysokiego ciśnienia, zamienia się w kamienie szlachetne.



Epigenetyka + drożdże = klon celebryty

21 sierpnia 2012, 11:57

Portretowanie przez klonowanie? Czemu nie... Chcąc ominąć ważne kwestie etyczne i techniczne, Jonathon Keats, którego znamy z obserwatorium astronomicznego dla sinic, zaproponował, by odwołać się do epigenetyki. I tak klonowanie epigenetyczne uwzględnia wpływ, jaki na ekspresję genów wywierają czynniki środowiskowe w postaci diety czy toksyn. Z pomocą pewnego modelowego organizmu, drożdży Saccharomyces cerevisiae, pionier nowej dziedziny odtwarza 5 znanych osób: Lady Gagę, Michaela Phelpsa, Baracka Obamę, Jennifer Lopez i Oprah Winfrey.


Pszczoły wolą nektar z nikotyną i kofeiną

11 lutego 2010, 09:42

Pszczoły wolą nektar z niewielkimi ilościami nikotyny i kofeiny od nektaru pozbawionego tych substancji – twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Hajfie. Może to być osiągnięcie ewolucyjne, które miało – podobnie jak u ludzi – prowadzić pszczoły do uzależnienia – wyjaśnia profesor Ido Izhaki.


Wpływ hormonów na nieetyczne zachowanie

30 lipca 2015, 06:23

Podwyższony poziom testosteronu i kortyzolu zwiększa prawdopodobieństwo oszukiwania, a zachodzący pod jego wpływem spadek stężenia kortyzolu wzmacnia nieetyczne zachowania.


Palenie przez ojca w okresie okołociążowym koreluje z niższą liczbą plemników u syna

27 listopada 2018, 10:39

Do tej pory donoszono o badaniach, które pokazywały, że synowie matek palących w czasie ciąży mają niższą liczbę plemników w ejakulacie. Najnowsze studium naukowców z Uniwersytetu w Lund pokazuje zaś, że mężczyźni, których ojcowie palili w czasie ciąży, mają aż o połowę mniej plemników niż synowie ojców niepalących.


Sprawianie tuńczyka na targu rybnym Tsukiji w Tokio

Japończycy chcą mniej zestresowanych tuńczyków

11 lipca 2007, 08:41

Japońscy naukowcy zastanawiają się, jak zmniejszyć stres przeżywany przez schwytane w sieci rybackie tuńczyki. Myślą przy tym bardziej o smaku mięsa, a nie o ich dobrostanie emocjonalnym. Szefem projektu jest profesor Kunihiko Konno z Uniwersytetu Hokkaido.


© NIH

Wymiana genów oporności między bakteriami glebowymi a patogenami

3 września 2012, 12:10

Bakterie glebowe i wywołujące ludzkie choroby wymieniły się ostatnio co najmniej 7 genami lekooporności - twierdzą naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Waszyngtona w St. Louis.


In vitro zwiększa ryzyko różnych chorób?

22 lutego 2010, 12:13

Badacze z Temple University apelują o dokładniejsze monitorowanie stanu zdrowia dzieci urodzonych w wyniku zastosowania zapłodnienia pozaustrojowego. Stwierdzili bowiem, że może istnieć związek między metodami wspomaganego rozrodu a podwyższonym ryzykiem określonych chorób, m.in. cukrzycy typu 2. czy otyłości.


Cesarskie cięcie może wpływać na uwagę

12 sierpnia 2015, 12:27

U niemowląt urodzonych przez cesarskie cięcie zaobserwowano spowolnienie procesów uwagi odruchowej. Nie wiadomo, czy zjawisko to utrzymuje się na późniejszych etapach życia.


Owocowy sposób na MRSA

10 grudnia 2018, 13:22

Naukowcy z Technologicznego Centrum Badawczego VTT w Espoo odkryli, że związki występujące w fińskich owocach - zwłaszcza w malinach moroszkach (zwanych też malinami nordyckimi), malinach zwyczajnych i jeżynach arktycznych - można wykorzystać do walki z lekoopornymi bakteriami, np. metycylinoopornym gronkowcem złocistym (MRSA).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy